Bevrijdingsconcert De Wolden

Bevrijdingsconcert De Wolden

10 april 2022 Uncategorized 0


In 2020 vierde Nederland dat het 75 jaar daarvoor werd bevrijd van de Duitse bezetter. Er stonden dat jaar veel activiteiten op het programma om te vieren dat wij 75 jaar in vrijheid mogen leven. Helaas gooide de wereldwijde coronapandemie roet in het eten. Door veel festiviteiten en herdenkingsbijeenkomsten ging een streep. Zo ook door het Bevrijdingsconcert dat het Meppeler Mannenkoor in samenwerking met de gemeente De Wolden in april van dat jaar zou organiseren. Het koor is dan ook verheugd dat 2 jaar na dato het Bevrijdingsconcert alsnog doorgang kan vinden op zaterdag 23 april om 20.00 uur in de Mariakerk in Ruinen. De toegang is gratis en iedereen is van harte welkom.

Het Meppeler Mannenkoor heeft begin 2022 de draad weer opgepakt en oefent inmiddels alweer enkele maanden onafgebroken en enthousiast op donderdagavond in het eigen gebouw in de Oosterboer in Meppel. Hoe anders dan de afgelopen 2 jaar, waarin met grote tussenpozen slechts gedurende enkele korte periodes gezongen kon worden. Het koor bereidt zich voor op een reeks van maar liefst 7 concerten in 2022, waarvan het Bevrijdingsconcert De Wolden de aftrap vormt.

Juist in deze tijd met de gruwelijke gebeurtenissen in Oekraïne is het goed stil te staan bij het feit dat wij hier al 77 jaar kunnen leven in vrijheid. Het concert wordt dan ook geopend met het Oekraïense lied ‘Nowa Radistj Stala’. Ook is er aandacht voor de veelal jonge mensen die met hun leven de hoogste prijs hebben betaald voor onze vrijheid. Dat komt o.a. tot uiting in de gevoelige liederen ‘In Flanders Fields’ en ‘Danny Boy’. In ‘Dear Land of Home’ wordt de liefde voor je land bezongen. Uit ‘Ode an die Freude’ komt de bekende zin ‘Alle Menschen werden Brüder’. Zomaar uit een greep uit de vele mooie werken die op het programma staan.

Het Meppeler Mannenkoor bestaat sinds 1926, zingt vierstemmig, heeft een veelzijdig repertoire en staat momenteel onder leiding van dirigent Roelof Bosma. Het koor wordt bij het Bevrijdingsconcert op piano begeleid door Mannes Hofsink en daarnaast zal Martin Oosterwijk enkele intermezzo’s verzorgen op zijn euphonium, ook wel tenortuba genoemd. Bij ‘Higland Cathedral’ , een Schots lied dat gaat over thuiskomen na de strijd, wordt het koor begeleid op de doedelzak door Michel Engel.

Het Bevrijdingsconcert is met steun van gemeente De Wolden tot stand is gekomen. Ook in deze gemeente zijn vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen. Tijdens het concert wordt er een collecte gehouden waarvan de opbrengst hieraan ten goede zal komen.