Recensie Optreden in Ogterop bij Ken Besuijen

Recensie Optreden in Ogterop bij Ken Besuijen

2 december 2023 Uncategorized 0

Ken met het Meppeler Mannenkoor met rechts dirigent en pianist Mannes Hofsink (foto Ondertoon Media)

Recensie Ton Henzen • 26 november 2023 • Cultuur: Wervelende onemanshow van Ken Besuijen in schouwburg Ogterop |

Het slotlied in de gevarieerde onemanshow van Ken Besuijen zondagmiddag in Schouwburg Ogterop is niet van zijn geliefde idool Wim Sonneveld. Met enigszins vileine stem en mimiek, afgekeken van zijn grote leermeester, vertelt Ken dat hij vreemd gaat met een chanson van Toon Hermans.

Dit is een tijd, zegt hij, waarin de wereld in beroering is door oorlog en geweld. Ook ons land is sinds woensdag een beetje in shock. Ken Besuijen probeert hoop in de harten van de 270 bezoekers te brengen. Hij zingt gepassioneerd Dit is een plek om lief te hebben . Met de onweerstaanbare conclusie dat er nog zoveel te genieten is. Laten we elkaar vasthouden, geeft de van oorsprong Meppeler kleinkunstenaar zijn publiek mee. Het is een veelbetekenende en ontroerende afsluiting.

Er waren meer emotionerende momenten in het speciale eenmalige programma dat Ken Besuijen op initiatief van Lionsclub Meppel-Zuidwest Drenthe samenstelde. Hij brengt een eerbetoon aan de onlangs overleden Meppeler Piet Koopmans met wie hij vaak de Ode aan de Meppeler Toren heeft gezongen. Ken zingt deze hymne als hommage aan Piet. De bloemen aan het eind van de onemanshow zijn voor Piets echtgenote op de eerste rij.

Besuijen verbindt zijn liedjes met een even informatieve als vermakelijke terugblik op zijn jeugd, zijn avonturen als student in Londen en zijn opkomst in de kleinkunst. Hij was nog maar 18 jaar toen zijn moeder Hetty overleed. Hij praat vol liefde over haar. Ken zingt om zijn herinneringen aan haar te verzilveren in een prachtig lied. Friso Wiegersma schreef dit chanson na het overlijden van zijn partner Wim Sonneveld. Ken zingt Het lachen dat we samen deden alsof hij ’s middags met zijn moeder Hetty nog de zonnige kant van het leven had besproken.

Ken Besuijen heeft zich tot een volwassen entertainer ontwikkeld. Dat bewees hij in mei van dit jaar al met de première van het indringende programma Een uurtje gelukkig te zijn. In een Amsterdamse synagoge vertolkte hij liedjes van Joodse zangers, tekstdichters en componisten. De meesten hebben de holocaust niet overleefd.

Herdenkingsconcert

Met dit programma komt hij op 4 mei 2024 ’s avonds voor het jaarlijkse Herdenkingsconcert van Stichting Joods Monument naar Ogterop. Zo veelzijdig is Ken Besuijen inmiddels. Hij presenteert een heerlijke meezing-medley van bekende Amsterdamse klassiekers. Ken permitteert zich een schalks uitstapje door te eindigen met Het is voorbij die mooie zomer van de rasechte Rotterdammer Gerard Cox.

De grote verrassing in het programma is de opkomst van een royale delegatie van het Meppeler Mannenkoor dat 100 jaar bestaat in 2026. Het koor onder leiding van Mannes Hofsink nodigt amateurzangers uit deel te nemen aan een projectkoor dat in januari met de repetities begint. Nu vormt het MMK het achtergrondkoor voor de Ode aan de Meppeler Toren . De mannen geven een indicatie van de vernieuwende muzikale weg die het koor onder Hofsink wil inslaan. Ze brengen een ingetogen Country Roads van John Denver ten gehore. In de zaal laten enkele enthousiaste mannen luidkeels horen kandidaat te zijn voor het projectkoor.

Ken Besuijen heeft oog voor jong talent, zoals hij vroeger ook zelf de warmte ondervond van mensen die in hem geloofden. De 15-jarige Meppeler goochelaar Sem krijgt de kans om zijn talenten te vertonen.

De vijfkoppige band onder leiding van pianist Edwin Paarlberg bewijst dat ze uitstekend is ingespeeld op de begeleiding van de veelzijdige entertainer Ken Besuijen. Hij geeft ook een gedurfde conference over een natte wind, een verhaal dat niet zou misstaan in het oeuvre van Theo Maassen. En hij zingt overtuigend een afscheidslied The party is over now. In vlekkeloos Engels, maar dat is niet verwonderlijk voor een docent in de Engelse taal op een middelbare school in Zaandijk.De opbrengst van het concert komt ten goede aan Stichting Arme Kant van Meppel die daarmee hun cliënten korting kan geven op diverse kindervoorstellingen in Schouwburg Ogterop.