Zuid-Drentse samenwerking valt in de smaak

Zuid-Drentse samenwerking valt in de smaak

13 oktober 2019 Uncategorized 0
Dubbelconcert met Emmens Mannenkoor

Het Meppeler en het Emmens mannenkoor hadden de handen ineengeslagen en het initiatief genomen tot een dubbelconcert. Zaterdagavond 5 oktober werd de Grote Kerk in Emmen gevuld met herenvocalen en zondagmiddag 6 oktober was een goed gevulde Mariakerk in Meppel het toneel van de samenwerking.

Bij aanvang was het burgemeester Richard Korteland die trots kon vermelden dat hij sinds kort de beschermheer is van het Meppeler Mannenkoor. Hij juicht het toe dat de koren de blik naar buiten hebben en aldus een eenmalige (?) coalitie hebben gevormd.

Luchtige uitvoering
Na deze woorden openen de Emmenaren met een luchtige uitvoering van een deel van de Zauberflöte Van Mozart. Het is de opmaat voor een eerste set van het Emmens koor met uitsluitend Duitstalige stukken. Dirigente Carina Vinke neemt haar mannen op sleeptouw op een expressieve inspirerende wijze. Muzikaal begeleider van het Meppeler Mannenkoor, Mannes Hofsink, speelde bij de korenwissel een interpretatie van de Sound Of Silence van Simon and Garfunkel.

Als het koor uit Meppel aan de beurt is valt op dat de grote multomappen met bladmuziek zijn vervangen door iPads. Al scrollend volgt het koor de liedteksten. De technologische vooruitgang is ook in de korenwereld niet te stuiten. Op die iPads staat wel een van de hoogtepunten van de middag, het Gloria ven Franz von Suppé.

Doedelzak
Na het tikken van de koffiekopjes en het gonzen van de eerste evaluerende beschouwingen in de pauze brengt het Emmens Mannenkoor de kerk in operasferen met een stuk uit Verdi’s Ernani. De Meppelers trappen hun set af met een nummer uit de Highlands en laten zich daarbij begeleiden door een doedelzak met slagwerk. Het volume van dat bijzondere instrument is zo hoog dat het de mannenstemmen zelfs overstemt. Dan is het tijd om de vocale coalitie gezamenlijk af te sluiten.

Dirigent Roelof Bosma staat voor beide koren waarvan de individuele leden om en om hun plaats in hebben genomen. Alt-mezzo Carina Vinke, de dirigente van de Emmenaren, soleert met haar prachtige volle klassieke stem over de dragende mannen harmonieën heen. Het klinkt imposant massaal en is met een afsluitende uitvoering van Verdi een prachtige apotheose van een waardevolle Zuid-Drentse samenwerking.

Deze recensie van Bert Middelbos is overgenomen van de Meppeler Courant.

Burgemeester Korteland, beschermheer van het Meppeler Mannenkoor opent het Drents Dubbelconcert.